Detail hlášky #72368

<a> Proc mel nemecky bombarder "štuka" sirenu?
<b> Aby mohl oznámit čas oběda?

Informace o hlášce

Datum přidání: 27. 1. 2014
Kategorie: Hlášky
Autor: Fino97 (3 hlášky)
Hlasování: oprs, Apophis, Chosen, tobytja, ipek007, mrMys 6 pro a togi, kudli, tristaver, wegas, SkyHaven, vasek004, crooty, Stickman, Maty991, matrix17, suah, starbuck, Atanono, Vevoda_Wolf, fatman, Blast, Edgarix, Nevermore, angie-metalbee, hater, Komunard, Kriz22, krpajda, Zelvi, Metzgermeister, Keeehi, Rupreecht, lilo, izzi_cz, Dyfer, qwe5, piol, Hroner, Alf, Rimmer, Aelin, Juggernaut, kapitan_vysocina, mala_mys, perfect, CindyChambell, Ondruch, czKarlos, Math3s, CrazzYdiot, Markuus, Bendom, KaseO, Sousuke_, CarpeNoctem, kbtmichal, ladys91, DarkAngel, Komaar, majlos91, bender123, tualka, Bellatrix, Vrchov, lennyd, Matesss, nasty, Dovi, Chopper911, pute, Milhauzz18, Notie, Foxtrot, While, rain, Darik, Slim2, Kolouch, horusqo, Lorddreath, Hamagen, Einherjar, puki, vinczenzo, hasa, Bzaba, Correy, Marcus7, chachan, logout, freaky_tomato, bosorka, Hammer, sevenjetc, Wabbit, JerichoBM, kapoka, Finarfin, Sed, zuzka2727, Milda90, WellBloud89, DMRaper, SmallMongoose, Eslinecka, razden, smrduty_kojot, vooten, Rimmoncze, Moskva, Goodlike, honeybw, MistrBuBak, ZdenekH123, love--sucks, kidli, emkac, Imzadi, JSH, Neuromancer, Pooka, jurda, mhx47, Hal9000, Smrsta, Lorandel, kuras, Kurosawy, Ripper, ooouki, cylindr, chearius, K-NinetyNine, Zlatushiq, shine, silvergold, Schade105, Milos1913, incucu, zelvak, soustruh, tubler, HOLAS, LosFilipos, Beerius, sparasis, MessY, krutoslav, Sniclman, Annacerv, carmine11, Jozxyqk, Schmeeczko, Najte, PSK, KorYi, lenorek, pes502, GRIF, Mirator, Kogaku, Petrnka, h0das, genevieve, Puni, TidO, killercat, Kukensius, naituf
164 proti
V oblíbených: Žádný uživatel
Oblíbenost: 1,63 %
Stav: Má záporné skóre

Diskuze

22:20
qwe5: Aby se stihl každý schovat do kr...
silhouette
Aby se stihl každý schovat do krytu a nikdo nepřišel k úhoně.

Trochu mi to připomnělo Českou sodu a humanitární pomoc ve formě bedny slepých nábojů. Válka může pokračovat, ale nikomu se alespoň nic nestane.
00:09
Apophis: Když jsme u toho, tak sirénu měl...
Apophis
Když jsme u toho, tak sirénu měl proto, aby děsil své oběti.. A byl v tom skutečně dobrý.
Siréna byla totiž připevněna na levé podvozkové noze (alespoň myslím, že to byla levá, nechce se mi teď googlit, tak píšu z hlavy) a byla "napájena" vrtulkou, která se roztáčela jen odporem vzduchu..
To vedlo k tomu, že čím rychleji bombardér letěl, tím vyšším tónem siréna kvílela..

Když si tedy představíte, jak se mění rychlost při střemhlavém náletu, představíte si i přesně, jak to asi znělo..
Jinak samozřejmě zapnutá non-stop nebyla, pilot jí zapnul jen při náletu, ale to je jasné... :)
01:30
nakopnuta_sova: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
nakopnuta_sova
Přesně tak. Ta siréna měla za úkol děsit - a dařilo se, aspoň ze začátku.
Registrace i obnova hesla už fungují, veledík vedení! Dračice a další - vraťte se :-)
02:05
Apophis: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
Apophis
Dařilo se to pořád! Jen jakmile štuky přišly o ochranu stíhaček (=Luftwaffe byla zničena), tak už nebyly schopny prakticky útočit..

A mimochodem, v jedné knížce (už nevím které, mám jich tu doma hodně) jsem četl, že se prý i jedna posádka někde v Africe vzdala, jen uslyšela zvuk sirén štuk, takže skutečně ony děsily strašlivě..
Ani tak ne kvůli těm sirénám, jako spíše kvůli tomu, že byly neskutečně přesné - v případě těch sirén se tedy spíše jednalo o "podmíněný reflex".. :)
02:43
nakopnuta_sova: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
nakopnuta_sova
To ano. Díky střemhlavým náletům byly stuky skutečně neskutečně přesné.
Registrace i obnova hesla už fungují, veledík vedení! Dračice a další - vraťte se :-)
06:46
Apophis: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
Apophis
Ony to vůbec byly neskutečně vymakané stroje - vem si třeba i ten jejich autopilot! Vyvedl stroj ze střemhlavého letu po odhozu bomby, zatímco pilot ztratil vědomí, aby ho potom nabral hezky opět ve výšce..
Vždycky mě fascinovalo, co všechno šlo udělat bez počítačů jen čistou mechanikou.. :)

Jinak přiznám se, že jsem nečekal, že zde najdu spřízněnou duši.. :)
Překvapivé, ale příjemně překvapivé.. :)
08:12
Foxtrot: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
Foxtrot
Ale od toho byl střemhlavý bombardér - aby něco trefil, ne jak ty morbidní hrátky při kobercovém náletu, kdy stejně nakonec trefili sklad gumových matrací místo elektrárny (a to i v případě, že tu elektrárnu našli, nebo si to aspoň mysleli) - trochu přitažené za vlasy, ale kdo má trochu znalosti historie a techniky ví o čem mluvím.

Krom toho si dovolím tvrdit, že mechanické řešení je mnohdy spolehlivější a hlavně počítače funkčně do značné míry opisují tato mechanická řešení akorát miniaturizovaně.
RTFM -> dvakrát si přečti pravidla, čtyřikrát se zamysli a potom neodešli citaci.
13:00
DerrickCuster: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
silhouette
Jenže ono se kobercové bombardování nepoužívalo k zničení jednoho konkrétního cíle, ale rozsáhlejšího území. A že to funguje se ukázalo od Guerniky po Drážďany.
Vždy vstaňte, když do místnosti vstoupí granát.
14:12
Foxtrot: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
Foxtrot
Jehož reálný vojenský přínos byl přinejmenším sporný, krom toho, tohle jsou dva známé přpady ale kolik bylo náletů na průmyslové objekty (nejen) v Porúří, Wilhelmshaven, Brémy apod. jejiž cíle byly mnohem konkrétnější než obrátit jistou oblast v trosky a demoralizovat tak obyvatelstvo. Ostatně před nálety na Londýn podnikala Luftwaffe útoky na přístavní zařízení, letiště atd. (ano zde figurovaly mimo jiné zmiňované Stuky. Neříkám že byly tyto akce úplněbez efektu a nikdy nic nezasáhly to vůbec ne - viz můj první příspěvek, tím méně bych se chtěl dotknout hrdniství mužů jež usedali do létajících strojů s vědomím, že tenhle let může být jejich posledním - ztráty byly poměrně devastující, i díky nim zde můžeme vést tuto debatu.
RTFM -> dvakrát si přečti pravidla, čtyřikrát se zamysli a potom neodešli citaci.
18:16
Apophis: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
Apophis
Myslím, že je vidět, že víš, o čem mluvíš.. :)

Máš obecně pravdu v tom, že strategické bombardéry byly mnohem více zbraní "strategickou", než "taktickou".. (jak vyplývá z názvu)
Cílem taktických (např Štuky, pro neznalé, ne pro Tebe ;) ) bylo trefit s maximální možnou efektivitou požadovaný cíl, zatímco cílem strategického (lehčí Heinkel, JU-88, nebo slavná B-17, B-29 nebo třeba anglické Liberátory, lancastery apod.) bylo především demonstrovat sílu a udělat škody jak na konkrétním cíli, tak na hospodářství a na morálce (velice bych to přirovnal "rabování", které dělávaly armády ve středověku a ve starověku)...

Nicméně jedno pozitivum strategické bombardéry měly - a to to, že byly (samozřejmě ke konci války, to se netýká lehčích) schopni ve formaci odolat útokům stíhaček - proto mohly být s reálnou šancí na úspěch být posíláni hluboko do nepřátelského území, kde je nemohly krýt stíhačky...
18:12
Apophis: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
Apophis
Souhlasím s tím, že mechanika je vždy spolehlivější.. Je to až paradoxní, že já, milovník počítačů, se velice často u běžných domácích spotřebičů ptám, jestli "je v tom procesor" a když si můžu vybrat, volím vždy "neinteligentní"..
Souhlasím s tím, že cokoliv jde udělat bez použití počítačů, mělo by se tak dělat - když už pro nic, tak proto, že mechanika v zásadě funguje bez problémů desítky let, zatímco procesor je rád, když těch 10 let vydrží...

Ale myslel jsem to spíše jinak - jsou věci, u kterých mi trošku nejde na mozek, jak to udělali bez "inteligentního" řídícího systému.. A třeba prostě autopilot, který vyvede stroj ze střemhlavého letu do požadované výšky a potom srovná řízení? Nádhera!!
Je mi jasné, že to asi bylo ve své podstatě strašně jednoduché (a proto i účinné), ale prostě mě to udivuje.. :)
18:52
Foxtrot: Re: Když jsme u toho, tak sirénu...
Foxtrot
Spíš bych dělil cíle na strategické a taktické (ne, že by ty druhé nešly ničit taktickým letectvem ale je zde limitující únosnost a hlavně dolet) - ty první jsou zmíněné elektrárny, důležité továrny a pod. ty druhé jsou mosty (ale není jediný most v okruhu 200 km schopný unést tanky spíše cílem strategickým? ach suchá je teorie, košatý strom praxe), jednotlivé menší jednotky, menší skladiště PHM, munice a pod. Samozřejmě, máš pravdu, že v období druhé světové války hodně vlivných vojenských teoretiků a následně i lidí na vysokých postech věřilo, že psychologický účinek je přinejmenším rovnocenný ne li důležitější a z toho vyplynul Londýn a pod. Ostatně noční nálety při technických prostředcích tehdejší doby byly do značné míry vyčerpávající válkou na obyvatelstvo.

Chtěl jsem hlavně poukázat na nedostatky a obtíže tehdejších prostředků ve výběru cíle - ještě před vzletem, navigaci k němu (noc s oblačností je už jen třešinka na dortu, navigátoři byli strašní machři) a potom samotné "míření" s vibrujícím bombardérem, ostřelovaným flakem nebo ještě mírně uhýbajícím stíhačkám, shazujícím obyčejné "železné" pumy. Nemluvě o objektivním vyhodnocení výsledků náletu - musí se opakovat, nemusí, jak moc byla ovlivněna průmyslová produkce a podobně.

Já se teď vyjádřím asi tak, že spousta odborníků mě bude kamenovat, ale procesor je založený na polovodičích a de facto je integrací diskrétních součástek, které ale svojí funkcí simulují mechanické děje, takže z mého pohledu milovníka mechanických hejblátek tvrdím, že procesor je vlastně evolucí s novými materiály.

A ten autopilot podle mě bude opravdu jednoduchý asi tak jak máš umělý horizont atd. Holt chytré hlavy, kterým skládám hold.
RTFM -> dvakrát si přečti pravidla, čtyřikrát se zamysli a potom neodešli citaci.

Kategorie


Přihlášení


Uživatelé online


Nejnovější hlášky

smudlmachka
před 1241 dny

Hláška #73967

<a> Ach ta práce na call centru

Quaderr
před 1546 dny

Hláška #73963

<Zákazník> Dobrý den, potřeboval

thegoodhen
před 1897 dny

Hláška #73947

<a> Čau, nalila jsem si do kláve

Gomi
před 2102 dny

Hláška #73931

<a> Nevíte někdo, jak dostat dat

sistence
před 2317 dny

Hláška #73914

<a> Dobrý den, zaujala mne vaše


Nejnovější příspěvky

nakopnuta_sova
před 29 dny

K hlášce #32681

Re: Pořád je to jak můj bejvalej

Zelvi
před 60 dny

K hlášce #32681

Pořád je to jak můj bejvalej

nakopnuta_sova
před 71 dny

K hlášce #37648

Re: Mám přesně takovýho retarova

Zelvi
před 81 dny

K hlášce #37648

Re: Mám přesně takovýho retarova

nakopnuta_sova
před 90 dny

K hlášce #37648

Re: Mám přesně takovýho retarova


TOP 10 Space Invaders

8810

naparcipiskapa

7680

Edu

7360

Finer5950

7330

RIPPERSVK

6100

mati

5970

Lemra

5630

Markuus

5080

Marthy

4800

joocker

4460

urbancikpetr

Copyright © 2004 - 2024 lamer.cz | Design by Michal Ševčík
Nápověda | Pravidla | Kontakt
Mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o.