Detail hlášky #71784

<a> Moje spolubydlící na koleji říká, že vždy když přijedu na kolej jsem chudší a chudší... Kdyby nemluvila slovensky, dám jí i za pravdu

Informace o hlášce

Datum přidání: 14. 10. 2013
Kategorie: Hlášky
Autor: chlumka (8 hlášek)
Hlasování: Putas0000, konohamaru44, Drecker, sg_sysel, staccey, lilo, Schade105, ooouki, Klikas, Komunard, Miguelo, nikaella, davidt, ladys91, Allka, zelvicka, Bellatrix, lennyd, cooly, WellBloud89, Tutanken, HenryW, zelvak, chachan, Natsumii, PHiLiPZ, takylama, krpajda, zuzka2727, Schmeeczko, nwkt, logout, Rimmoncze, DarkDream, CrazzYdiot, CarpeNoctem, subzero, tomcoko, cylindr, Shadowmaster, Apophis, JerichoBM, Witek 43 pro a Sed, crooty, nevim333, carmine11, Metis, DarkAngel, emkac, Chopper911, levianthan, noeight, hanes87, fatman, Blast, Herda, Mat3s_, While, Lorandel, vasek004, Neuromancer, KaseO, smrduty_kojot, honeybw, Bzaba, Alf, Flad, tristaver, Krokodyl, puki, strops, Beerius, sevenjetc, ilyria, Correy, M4rtin, JanW, toop, Ghool, peanutka, togi, Komaar, robdrak, HOLAS, jiripudil, Stickman, GICaesar, angie-metalbee, Rimmer, Juggernaut, Einhasad, razden, Coolak, Kwisatz_Haderach, Bubli, Hekross, Somik, Antik, Darik, Dyfer, Hal9000, Zelvi, pute, oprs, kudli, Cercly, Dovi, Aelin, Koriss, Ripper, Becher1, Mermeoth, Rupreecht, bosorka, Moskva, freaky_tomato, Pooka, shine, naituf, Lahvout, K-NinetyNine, wegas, shaggy, perfect, hasa, hellequine, vinczenzo, tualka, Imzadi, MessY, Hroner, bender123, Petrnka, majlos91, piol, CindyChambell, Dx, Lorddreath, Sobosss, rushid, despy, Einherjar, Crazy_Ivan, hmmc, SkyHaven, krutoslav, Milda90, Atanono, Slim2, Hammer, TheFlyingman, rotten77, shaby, Annacerv, Maty991, ErrorJoe, Sousuke_, romanpazout, rain, TidO, kapoka, Chosen, Altair, Najte, Jozxyqk, SmallMongoose, tubler, Vevoda_Wolf, kbtmichal, Shubol, Blanch, suah, Puni, Markuus, Kogaku, pavelnop, GRIF, Nevermore, killercat
137 proti
V oblíbených: Žádný uživatel
Oblíbenost: 18,25 %
Stav: Má záporné skóre

Diskuze

17:04
DanBlack: Pointa?
DanBlack
Vtip chybí nebo má moje českoslovenština mezery?
"Real life: Great graphics & physics, but the story and gameplay sucks."
17:28
emkac: Re: Pointa?
emkac
cpt. on
Slovenka mu hovori, ze je chudsi. Co znaci, ze je "lehci", schudol, vazi menej kil. On ako cech hovori, ze nie je vahovo lahsi, ale ze ma penej penazi. Cize keby to bolo myslene cesky, cize ze je chudobnejsi (cesky chudsi), tak by jej dal za pravdu. Kedze je to ale slovenka, tak nesuhlasi, kedze asi vie, ze je stale rovnako tlsty, resp. neschudol.
cpt. off
Quis custodiet ipsos custodes?
17:34
honeybw: Re: Pointa?
honeybw
Ono to má tyhle dva významy i v češtině, takže nevím, co na tom autorovi přišlo tak strašně super.
20:06
Klikas: Re: Pointa?
silhouette
Jsem z Krkonoš... Nikdy jsem neslyšela v češtině chudý=hubený ;) Pointa je fajn, líbí se mi to :)
Uznávám negativní hodnocení pouze od uživatelů, kteří mají víc schválených hlášek než já :-P
21:29
bosorka: Re: Pointa?
bosorka
u nas na Podluzi se to rika, ale to bude tim ze je to pohranici sousedici se Slovenskem :)
17:35
Alf: Re: Pointa?
Alf
Ty vole sorry.. Tak teď v tom mám ještě větší zmatek a vůbec nevím co meleš... CZE: chudší=má méně peněz (pro mě i že zhubl).. a SVK teda je ten myšlený výraz jakej?
Mluviti stříbro, mlčeti zlato!!
17:53
emkac: Re: Pointa?
emkac
V slovencine je chudsi = zhubl. Ziaden iny vyznam.
"Ma mene penez" je po slovensky "chudobnejsi".

A nevedel som, ze v CZ je to aj "lehci". Myslel som, ze v CZ je to len "menej penazi". Takze ak to ma v cestine oba vyznamy, tak ta pointa je uplne prec.
Quis custodiet ipsos custodes?
18:16
toop: Re: Pointa?
silhouette
Samozrejme, ze v cestine se vyraz chudsi pouziva jen v souvislosti s penezi nebo proste ve smyslu "o neco prijit", ale rozhodne ne o kila... Zchudl a zhubl jsou slova s uplne odlisnym vyznamem, cili pointa plati...
18:27
razden: Re: Pointa?
razden
a kde?
kdyz chces blabolit, pocitej s bolesti
18:28
razden: Re: Pointa?
razden
kdyz hovorime o penezich, tak jenom "zchudl", kdyz jsme u vahy, tak nevidim problem v obem
kdyz chces blabolit, pocitej s bolesti
18:48
bvak: Re: Pointa?
bvak
jak kde, někde se chudnutí (co do hmotnosti) nepoužívá vůbec a ani tomu není rozumět, někde ještě jo (asi čím víc na východ)
COITO ERGO CUNT
19:34
nasty: Re: Pointa?
nasty
souhlas. u nas v mongolsku za rekou moravou uz to muze byt oboji.
nasty (představte si to psacím písmem)
19:38
nasty: Re: Pointa?
20:29
toop: Re: Pointa?
silhouette
Dobra tedy, v roce 1854 byl mozna vyznam slov stejny, dneska uz proste ne... Stejne tak se driv pouzival vyraz "velbloud" pro vsechna exoticka zvirata, dnes jenom pro velblouda. Cili je to archaicke nebo soucasti nareci, ale v bezne cestine uz ma slovo "chudy" jen vyznam "nemajetny".
20:43
nasty: Re: Pointa?
nasty
zaplatpanbu, ze muzeme mluvit, jak chceme a nemusime se ohlizet na tvuj nazor.
nasty (představte si to psacím písmem)
23:38
toop: Re: Pointa?
silhouette
Nemusis no... A psal jsem snad, ze kdyz nebudes, postihne te kletba? Taky nemusis psat na zacatky vet velka pismena, ale to nemeni nic na tom, ze tam maji byt... Smyslem meho prispevku bylo jen potvrdit bratru Slovakovi, ze slovo "chudy" nelze v cestine bezne zamenovat za slovo "hubeny", a ze tedy pointu hlasky pochopil spravne. Nebo se tady opravdu najde tolik Cechu, kteri jsou schopni rict: "Pani, Katko, ty jsi ale zchudla!" Jestli ano, pak se pujdu na tyden stydet do rohu, ale ani za mak tomu neverim...
11:08
Einherjar: Re: Pointa?
Einherjar
Není to trošku protiklad s tvým příspěvkem nahoře? Je to součást nářečí, ale nedej bože, aby to někdo někomu řekl? Hmm... Já to v tomto významu slyšel už docela často.
13:15
toop: Re: Pointa?
silhouette
Neni, celou dobu mluvim o hovorove, prip. obecne cestine, ktera je v Ceske republice nejrozsirenejsi. Uznavam svoji chybu, ze jsem to nezpecifikoval, ale nenapadlo me, ze se tu budou lide ohanet narecimi, ktera jsou nejen v tomto, ale i mnoha jinych ohledech odlisna a specificka. Navic nechapu tu ofenzivu, ja jsem tu nikde nenapsal, ze ten, kdo pouzije vyraz "chudy" jako synonymum slova "hubeny" je idiot, ani nikomu nenakazuju, jak ma nebo nema mluvit. Proste jsem chtel jenom rict, ze v dnesni "bezne" cestine ta slova nelze zamenovat, tot vse.
14:44
nevim333: Re: Pointa?
silhouette
zvlastni, hledal jsem taky na ujc a nasel jsem odlisnou verzi, kde je to ve smyslu hubeny oznaceno jasne jako nareci: (osobne jsem z Hane a nikdy jsem to v jinem smyslu nez nemajetny nepouzil)
http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat&heslo=chud%C3%BD&sti=EMPTY&where=hesla&hsubstr=no
22:05
Alf: Re: Pointa?
Alf
Tímto se omlouvám... Ale já CHUDÝ beru jako "bez peněz" a i "hubený"... Jinak jsem z Hané, takže jestli jinde v ČR se to bere jinak, tak se omlouvám :)
Mluviti stříbro, mlčeti zlato!!
10:51
DanBlack: Re: Pointa?
DanBlack
Áááj... :-D
Chudý = hubený mě nenapadlo.
Zrovna tady mohl být smysluplně využitý komentář.
"Real life: Great graphics & physics, but the story and gameplay sucks."
19:49
ooouki: významy
silhouette
Jsem z okolí Prahy a zde má slovo chudší jen jeden význam - mít méně peněz. Zde to nemá s váhou nic společného. Proto to pointu má (pro Moraváky asi tolik ne) a hláška mi přijde hodně povedená.
23:26
HolluB: Re: významy
HolluB
Chceš říct, že poměr maraváků a pražáků je 85 ku 15?
Ja být zlý a ukrutný vládce ponožek.
22:42
ooouki: Re: významy
silhouette
Jak jsi k tomu dospěl? Já nemluvím za všechny, zda má být hláška přijata nebo ne, já mluvím za sebe a říkám svůj názor, že mně hláška přijde povedená. Co na tom nechápeš?
06:18
Creegl: Re: významy
silhouette
Já sem z Moravy a výraz "chudý" sem nikdy nepoužil v jiném smyslu než "nemajetný". "Chudý" ve smyslu hubený samozřejmě znám, ale pouze jako slovenský výraz.
00:01
MessY: To není o tom, že mluví slovensk...
MessY
To není o tom, že mluví slovensky. To je jen o neznalosti slov. Chudší jako čech znám i jako hubenější a v životě jsem si to nespojoval s nějakou slovenštinou.
Na "mínus" klikám víckrát... pro jistotu.
08:53
Einherjar: Chudý se běžně používá pro oboje...
Einherjar
Chudý se běžně používá pro oboje. No, možná tak zcela běžně ne, ale dost mne překvapuje, že to většina lidí neví. Ono když už patří mezi synonyma slova typu hubený...
09:13
Taboard89: Re: Chudý se běžně používá pro o...
silhouette
Abych se připojil do debaty: U nás na jihu se "chudý" ani náhodou nepoužívá jako synonymum k "hubený". Používáme to jen a pouze v souvislosti s majetkem a spojení "jsem chudší a chudší" by si u nás nikdo nevylo žil jinak, než "mám míň a míň peněz".
11:23
Satan__666: Re: Chudý se běžně používá pro o...
silhouette
Prostě se budete muset smířit, že část republiky chápe chudý i jako hubený a část pouze jako nemajetný. Ani jeden názor není lepší nebo horší. Citace je stejně málo vtipná, taková nucená (ale není ani na minus –, které si tu všichni zaměňují se spojovníkem -).
Kdybys začal opici krmit a dal jí tablet, nikdy ze stromu nesleze.
13:02
Taboard89: Re: Chudý se běžně používá pro o...
silhouette
Já neříkám, že by náš názor byl "lepší". Jen konstatuju. že u nás to je prostě takhle, čili já pointu pochopil hned napoprvé a nenapadlo mě přemejšlet, že někde v ČR používají slovo "chudší" taky Slovenským způsobem.

Kategorie


Přihlášení


Uživatelé online


Nejnovější hlášky

smudlmachka
před 1211 dny

Hláška #73967

<a> Ach ta práce na call centru

Quaderr
před 1516 dny

Hláška #73963

<Zákazník> Dobrý den, potřeboval

thegoodhen
před 1867 dny

Hláška #73947

<a> Čau, nalila jsem si do kláve

Gomi
před 2072 dny

Hláška #73931

<a> Nevíte někdo, jak dostat dat

sistence
před 2287 dny

Hláška #73914

<a> Dobrý den, zaujala mne vaše


Nejnovější příspěvky

Zelvi
před 30 dny

K hlášce #32681

Pořád je to jak můj bejvalej

nakopnuta_sova
před 41 dny

K hlášce #37648

Re: Mám přesně takovýho retarova

Zelvi
před 51 dny

K hlášce #37648

Re: Mám přesně takovýho retarova

nakopnuta_sova
před 60 dny

K hlášce #37648

Re: Mám přesně takovýho retarova

Zelvi
před 68 dny

K hlášce #72023

Já nesnášim eelona, ale tesly js


TOP 10 Space Invaders

8810

naparcipiskapa

7680

Edu

7360

Finer5950

7330

RIPPERSVK

6100

mati

5970

Lemra

5630

Markuus

5080

Marthy

4800

joocker

4460

urbancikpetr

Copyright © 2004 - 2024 lamer.cz | Design by Michal Ševčík
Nápověda | Pravidla | Kontakt
Mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o.